SharePoint Services 2007 - Yenilikler  

Posted

Microsoft Türkiyede gerçekleşen SharePoint seminerinden aldığım notlar:
Öncelikle SharePoint Services ile SharePoint Server kavramlarını açıklamak istiyorum.

SharePoint Services: Temel araçların bulunduğu ücretsiz bir paket.

SharePoint Server: Profesyonel bağlamda gelişmiş özelliklerin ve araçların bulunduğu ücretli paket.

Sharepoint Server kurabilmek için siteminiz Server tabanlı(2003 server, 2000 Server) olmalı ve SharePoint Services kurulu olması gerekiyor.

SharePoint Portal Server Asp.Net tabanında çalışmakta.Buradan anlayacağımız üzere Web tabanlı bir yapıya sahip.Database olarak SQL Server kullanmanıznı öneriyorum.Ayrıca 3.0 da SQL Server 2000 desteği mevcut.

SharePoint şimdiye kadar 1.0 ve 2.0 olmak üzere 2 adet release gerçekleştirdi.

SharePoint 3.0 da gelen yenilikler : Bu yenilikler kurulum ile birlikte geliyor..

* Windows WorkFlow (iş akışı) Foundation altyapısını görmekteyiz.Bu iş akışı ne oluyor ? Bir örnek ile açıklamak gerekirse ; Şirketinizin sitesine bir duyuru eklenecek çalışan duyuruyu yazıp ekle diyor ve duyuru gerekli kişilerin onayından geçiyor, genel müdürün e-postasına düşüyor daha sonra yayınlanıyor.
Workflow lar için şunuda eklemek istiyorum, dummy çalışanlar(IT bölümünün dışındaki) için düzenlenebilir bir yapıda yani iş akışını değiştirmek gayet kolay.

* Sayfaların dizaynı için Asp.Net 2.0 desteklediğinden profesyonel bir görünüm oluşturabilirsiniz.

* Search Services eklenmiş durumda.Yani siteniz içerisinde bir arama index yapısına sahip olmanıza veya search sorguları yazmadan da arama yapabiliyorsunuz.Ayrıca portal dışında bir site ekleyip orada da arama yaptırabiliyorsunuz.bence süper bişi :)

* Çöp kutusu eklenmiş. Site dışında her türlü silinen verilerinizi kurtarabiliyorusunuz.

* Zone mantığı karşımıza çıkan yeni bir özellik.Aslında geliştirilmiş diyebiliriz.Şöyle ki,önceki versiyonda bir sitenin tek kapısı vardı yani tek bir url den erişilebiliyordu.Artık faklı url lerden policy benzeri bir yapı uygulayabiliyorsunuz.

* Çevrimdışı çalışabilme özelliği: Siteyi download ediyorsunuz araç sayesinde.DAha sonra işlemlerinizi yapıyorsunuz offline bir şekilde.Online olduktan sonra senkronizasyon gerçekleştiriyor ve çıkıyorsunuz.bu da favorilerimden :)

* E-posta işleyebilme özelliği ile zamanlanmış görevler ile Sharepoint server e-posta alıp gönderebiliyor.

* Blog site şablonu geliyor.Word de yazdığınız bir yazı başka hiçbir işlem yapmadan bloğunuza eklenebiliyor.

* RSS desteği ile Outlook üzerinden gelişmeleri takip edebiliyorsunuz.

* As.Net 2.0 ile kimlik doğrulama.Form authentication kullanılabiliyor.(Single Sign on) tek kişi online olabiliyor.

* Check-Out ve Check-In yapabiliyorsunuz.Şöyle ki,portal üzerinde bir değişiklik yapacaksınız ve o anda sitenin erişimini durdurup (check-out) işleminiz bittikten sonra publish etmeden önce (check-in) yaparak update işlemi gerçekleştiriliyor.

* Excel Services; bu servis adından da anlaşıldığı üzere birçok şirkette kullanılan Excel ile ilgili işlemlerinizi kolaylaştırıyor.Örneğin, bir excel belgesindeki formül ve hücrelerden istediklerinizi kişilere göre sınırlandırabiliyorsunuz.

* Form Converter ile pdf belgesinden web sayfası veya webden pdf yapmak mümkün.

Şunu da söylemeden geçemiyeceğim SharePoint Server ın %90' ında zamandan tasarruf aracı olan Ajax kullanılmış.

SharePoint Server için release tarihi 2006 sonu gibi olacakmış.Şimdilik Beta 2 kullanılabilir durumda fakat herzaman ki gibi Beta yazılım kurma taraftarı değilim. :)

This entry was posted on Thursday, June 15, 2006 at 9:45 PM . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

1 yorum yapılmış

Anonymous  

Çok güzel bir yazı. Teşekkürler.

1:16 PM

Post a Comment